ЗДРАВЕЙТЕ,
ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС
ИМАМ СКЛЮЧЕН ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР С ЛИЦЕ, КОЕТО Е АВТОР НА ИЗЛОЖБА. МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ КАКЪВ Е % НА НОРМАТИВНО ПРИЗНАТИТЕ РАЗХОДИ, КАКТО И ДЪЛЖАТ ЛИ СЕ ОСИГУРОВКИ НА ЛИЦЕТО?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Много благодаря за отговорите!!!
като предприятие, ние също подаваме декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. В нея, не се включват данъци за четвърто тримесечие нали? На лицето издавам сметка за изплатени суми с ВКЛЮЧЕН данък.

Дано съм разбрал правилно.

П.С. Има ли значене фактът, че предприятието е второстепенен разпоредител и ние само удържаме данъка, който след това превеждаме на първостепенния разпоредител. Те вече имат задължение да внесат данъка
         Здравейте,
Работя в бюджетно предприятие, което изплаща хонорари по извънтрудово правоотношение на лица, които декларират че са несамоосигуряващи се. Като платец на доход предприятието е задължено да подава Декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ всяко тримесечие.
       Въпросът ми е следния:
За четвърто тримесечие имам също лице, което не е самоосигуряващо се. Следва ли на това лице да бъде удържат данък?По какъв начин се декларира, че това лице дължи данък за този получен хонорар?
       
       Благодаря предварително на всеки, който може да ми помогне по въпроса.
благодаря за бързия отговор !
да брой 24 месеца назад, нали?
Здравейте,
Имам следния въпрос с молба за помощ:
Съпругата ми е по майчинство от 26.10.2011 г.На 26.10.2013 г. детето ни прави 2 години и тя трябва да се върне на работа, но е бременна отново с термин на 3.04.2014 г. Можете ли да ми разясните как ще се изчисли дохода върху който ще получава майчинство, когато роди?
Благодаря предварително
ами няма условие.примерно рабоят на ТД и отделно им се възлага да направят някаква експертиза - извънтрудово правоотношение..това е
не всички са самоосигуряващи се лица!...
нямам ГД - това е вещо лице което попълва справка-декларация от Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица(НВКВВЛ), където описват извършената работа.тоест в т.16.4 трябва да впиша дните които е посочено в тази справка, независимо от броя часове ?
не, незнае програмата, :)))
добре тогава - как да се процедира в този случай?
какъв код осигурен се избира(за вещо лице)?
П.С. Програмата дава възможност за ръчно въвеждане на данни за декл. 1...
благодаря за отговора!
точно това е въпроса - трябва или не :)?
като отново правя уточнение, че при работа с програмния счетоводен продукт, не се формират данни за декларация 1!тоест ако трябва да се подава декл.1 би трябвало да се генерират и данни за нея..
Беше ми казано, че дори в моя случай трябва да се подаде декл.1, тъй като на нейна база се изчислява осигурителния стаж на лицето....
тъкмо чета разясненията на НОИ относно декл. 1.те ми дават пример за 3. Данни с декларации-образец № 1, когато осигурените работят на повече от едно място и по първото си правоотношение са осигурени върху максималния осигурителен доход:

Всеки осигурител е длъжен да подава данни за осигурените при него лица дори и в случаите, в които те са осигурени и на друго място и осигурителните им вноски са внесени или дължими върху максималния месечен осигурителен доход, определен в Закона за бюджета на ДОО за съответната година.

За лицата, които по основния трудов договор са осигурени върху максималния месечен осигурителен доход при пълна заетост на работното време, а по втория трудов договор са наети за 3 и повече от 3 часа дневно, данните се подават с попълнен код 21 в т. 12 „Вид осигурен“. Тъй като лицата по основния договор са осигурени върху максималния месечен осигурителен доход, отработените дни през месеца по втория договор се попълват в т. 16.4 „Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж“;

Данните за осигуряването по втория /или допълнителния/ трудов договор се подават с попълнен код 04 в т. 12 „Вид осигурен“ и когато лицата по първото правоотношение са осигурени върху максималния месечен осигурителен доход, но при втория работодател работят по-малко от 3 часа дневно. В тези случаи отработените дни през месеца по втория договор също се попълват в т. 16.4 „Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж“. В тази точка се попълват и дните изплатени от втория работодател, на основание чл. 40, ал. 5 от КСО......

Само че в моя случай няма втори или допълнителен трудов договор, а извън трудово правоотношение....
до кактус:
аз също мисля че няма какво да декларирам, но ми казаха че се подава, тъй като имало връзка с осигурителния стаж на лицето....и се пообърках, макар че след като програмния продукт не формира данни - значи не би трябвало да се подава ...подавам декл. по чл. 55 за удържания данък и това е..
благодаря,
но код 21 не е ли за лица на втори или допълнителен трудов договор?
при моя случай лицето и по извънтрудово правоотношение.
здравейте,
искам да попитам подава ли се декларация образец 1 за несамоосиг. се лице, което е осигурено на друго основание и което и декларирало, че за месеца, за който е положил труда по извънтрудовото си правоотношение, е осигурен върху максималния осигурителен доход(не дължи осигуровки), а само му е удържан авансов данък?Аз мисля че в този случай не трябва да се подава декларация 1, но се допитах до служител в НАП, който ми каза че трябва, тъй като имало връзка с трудовия стаж!Само че програмния продукт не ми генерира данни за декларация 1, от което си и правя извода, че щом няма осигурителни вноски, а само данък , няма и да се подава образец 1!

благодаря в аванс!
здравейте,
имам следния казус
подал съм декл. по чл.55, ал.1 по ЗДДФЛ за първо тримесечие. сега трябва да подам за второ тримесечие.
през април съм платил на вещо лице хонорар за труд, който той е положил през февруари(първо тримесечие). В този случай не трябва ли да подам коригираща декл. по чл. 55, ал. 1 за първо тримесечие като добавя авансовия данък, за хонорара удържан през април? и освен нея да подам редовна декларация за второто тримесечие? Или трябва само една декларация с данъка за второто тримесечие?

Благодаря предварително
благодаря за отговора. аз също си мисля, че не трябва да се подава Д1. Програмата с която работя също не генерира данни за Д1.Иначе за данъка ще влезе в декл. по чл. 55 за съответното тримесечие.

Благодаря отонов
Здравейте,
Искам да попитам подава ли се декларация образец 1 за несамоосигуряващо се вещо лице, на което е удържан само авансов данък без осигуровки, тъй като е декларирало че за периода е осигурен на максималния осиг. доход?
Благодаря
ПИТАМ,
ЗАЩОТО НИЕ НЕ ПОДАВАМЕ ОБР.6, И МИСЛЯ ЧЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ ОСВЕН ДДФЛ ПО ИЗВЪНТРУДОВИ ПРАВООТНОШЕНИЯ ВКЛЮЧИХМЕ И ДОД.